Begin pagina

Zelf een pc bouwen, moeilijk? Nee hoor, je moet alleen durven.


Waarom zelf een pc bouwen?
Heel simpel eigenlijk. Je koopt altijd een pc die niet 100% past, voorts zijn het vaak herriebakken en het energieverbruik van standaard pc's is al helemaal niet aan de orde. Dan is ineens de keuze niet zo moeilijk meer toch?
Wat ik nu heb staan is niet mijn eerste pc die ik zelf in elkaar heb gezet dus schep je vanzelf meer wensen en eisen. Omdat mijn pc zomaar 12 uur gemiddeld per dag aan staat is het prettig dat hij zuing is en dat hij geen herrie schopt.

Nu heb ik (wel meerdere) maar één nadeel, ik kan nooit beslissen. Als ik componenten zoek zie ik iedere keer weer iets beters, goedkopers (soms ook duurder), stiller en ga zo maar door.

Kast


Dat begon dit keer al bij de kast. Het is een Silencio geworden met inwendige geluidsisolatie. Maar het aanbod is hierin niet gering. Je hebt ook peperdure "stille" kasten welke niet veel beter zijn. Normaal is bij een kast het vervelende dat hoe stiller hij is hoe slechter hij omgaat met warmte. Daar had ik gelukkig geen last van. Ik gebruik geen loeizware paketten dus kon me fixeren op whispermode. Wat ik als zei, het is de kast Cooler Master Silencio 550 geworden, een tower model met lekker veel ruimte. Je ziet, ik hou ook van mooi, een piano-zwarte kast, een plaatje. Deze kast heeft een extra voordeel, hij bezit een dock-station, daar kun je een (interne) HD indrukken, altijd handig. Je kunt het station ook stationair gebruiken (dus continue) wat ik dan ook doe.Processor
De processor was voor mij niet zo moeilijk, AMD maakt zuinige processoren voor een betaalbare prijs. Mijn keuze is gevallen op AMD A8-5500 met een thermsich vermogen van 65 Watt. Probleem is die vervelende schreeuwende processorfans. Reden hiervan is dat deze 80 mm doorsnede zijn die een reltief grote hoeveelheid lucht moeten verplaatsen, dat gaat dus niet goed, eruit dat ding.

Processorkoeling
Test!

Hiervoor heb ik een 120mm fan gekozen en gelet op het energieverbruik maar vooral de geluidsproductie. Het is geworden de Scythe Big Shuriken 2. Ik kies meestal voor een fan die en op de koeler en op de processor blaast. Het voordeel hiervan is dat ze relatie licht zijn qua gewicht en geen ruimte innemen, goed voor de doortocht in de kast.


Voeding
En dan de voeding, dat is een hoofdstuk apart. De wereld staat bol van voedingen de een nog zuiniger dan de andere met GOLD en PLATINUM awards. Ik ben niet gegaan voor Platinum maar voor de Gold maar dan wel de fanloze, het type Seasonic X-400 Fanless. Want een fan kost tenslotte ook energie. Pracht voeding kan ik je zeggen.

SSD versus HD
En om, qua stilte het laatste steentje bij te dragen heb ik een SSD aangeschaft. Wel een relatief kleine solid state drive van 40GB maar voor mij groot zat. Als ik weer moest beslissen zou ik toch naar de 128GB gaan, ze worden tenslotte steeds betaalbaarder. Op deze drive staat alleen Windows en al mijn programa's. De data heb ik verdeeld over verschillende HD's ondergebracht. Deze HD's draaien nauwelijks, dat gebruik je normaal gesproken relatief weinig.

Vervolg


Voor wat betreft de performens, ik heb de volgende pakketten draaien, opereating-system Windows 7, browser Google Chrome, E-mail Thunderbird, tekstverwerker Word, spreadsheet Excel en tekenpakket Autocad. Althans dit zijn voor mij de meest gebruikte paketten.

Ik werk 3,5 dag via een Citrix server, surf (zeer)veel, teken is wat en mail me te pletter. Hiervoor is deze configuratie eigenlijk veel te goed. Zelfs in de zomer komt de tweede kastventilator niet eens bij (dan is het zomaar 35 graden op mijn werkkamer) dus de configuratie is ruimschoots bemeten.