Begin pagina

Raspberry, een computer die heel energiezuinig je energieverbuik registreert.

De Raspberry is inmiddels verleden tijd. Ik ben overgegaan op een NUC met daarop Ubuntu. Grosso modo zijn de scripts gelijk gebleven welke in een aparte pagina zijn te vinden.


Wat is een Raspberry?
Nu kan ik een heel verhaal gaan ophangen maar laat ik een beetje to the point blijven. Kort samengevat wilde ik mijn slimme meter uitlezen op een wijze dat een en ander continue werd gemonitort met nauwelijks energiekosten. Ik heb heel veel gesurfd en daar waren een aantal oplossingen voor, de Arduino maar ook de Raspberry. in beide gevallen gaat het om een piepklein moederbordje, net zo groot als een creditcard maar dan wel veel dikker waar een processor op zit met (bijna) alle ingredienten die een moederbeord van een PC huisvest. Ik heb voor de Raspberry gekozen, waarom? Ik denk omdat daar meer over te vinden was op internet. Wat is het grote verschil tussen bijvoorbeeld een Raspberry moederbord (voortaan mobo) en een mobo voor een PC. Goed bekeken zijn er maar 3 grote verschillen, enerzijds gebruikt de Raspberry maximaal 3,5 W/h, anderzijds ondersteund de Raspberry goed beschouwd alleen maar een Linux omgeving, Windows is te groot om te kunnen draaien en de Raspberry is gemiddels 8 keer kleiner dan een PC mobo. Die 3,5 W/h kost dan per jaar slechts zo'n zeseneenhalve euro. In het kader van energetisch bezig zijn past dat dan helemaal. Het tweede verschil "Linux" is uiteraard een hobbel indien je deze omgeving niet kent, ik kende deze omgeving niet, althans nu ietsepietsie meer inmiddels maar blijft lastig. Maar goed, ik werd bijgestaan door ComputerTotaal die toevallig een artikel plubliceerde wat ging over de Raspberry en dat maakt alles een beetje laagdrempeliger, kortom, dat was de tricker en heb de Raspberry aangeschaft. Na heel veel gelezen te hebben had ik besloten om voor de volgende configuratie te gaan , uiteraard een Raspberry type B, een 16 GB geheugenkaartje (later bleek een beetje overkill, 4 GB is zat voor dit gebruik), uiteraard een voeding en een kastje, dit alles voor een slordige 70 euries. En toen installeren. Daar waren voorbeelden van op internet maar de basis gebruikte ik van Computertotaal Maar na de verkorte cursus heb je "slechts" een linux distributie op je mobo staan en dan kun je nog niets. Je zal als volgende logische stap eerst de meter uit moeten lezen. Ik heb gebruik gemaakt van een Python-script, een soort programmeertaal. Ook hier geldt beter goed gestolen dan zelf slecht ontworpen dus weer het internet op voor de nodige mogelijkheden. Sites die je daarbij helpen zijn onder andere embezon en de site van gejansen
Uiteraard moet je beginnen met het uitlezen van de meter, hoe je daar later mee omgaat staat verder in dit verhaal. Het uitlezen kan ik heel moeilijk over doen en daar is ook voldoende over te vinden maar ik laat hier alleen zien zoals ik het doe. Je moet allereerst Python installeren alvorens je het kunt toepassen, maar goed, hier mijn script.

Althans hier stond een script. Ik heb deze weggehaald omdat medio november 2014 ik inmiddels vele scripts heb geschreven. Zoveel dat ik ze op mijn forum heb gezet. Zie dus het forum zon4con.nl en dan met name onder Python en gnuplot, daar zijn alle scripts te vinden, zet je maar vast schrap.

Maar iedere minuut wordt de electra meter uitgelezen en de zon-inverter (gas is bij mij niet van toepassing) en dan genereert de meter de volgende voor mij belangrijke gegevens, de tijd, afgenomen dal en piek, geleverd dal en piek, momentaan afgenomen en geleverd en de dal- en piek status.
Ook hier geldt dat dit allemaal zeer uitgebreid is te lezen op zon4con.
Dit script draait 24/7 iedere dag het hele jaar door, vandaar dat het stroomverbruik van een dergelijke opstelling niets of althans weinig mocht kosten, dat is met 3,5 w/h goed gelukt . . . . toch?

Vervolg


Onderstaand is inmiddels ook achterhaald, ik gebruik nu gnuplot, zie de volgende alinea.
Maar ja wat heb je hier aan zonder het visueel inzichtelijk te maken, ik bedoel uiteraard grafieken. Bij een ander onderzoek ben ik uitgekomen bij RRDtools die grafieken kan maken van een getallenstroom. Dus moest ik een script schrijven die automatisch deze grafieken zou genereren maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Natuurlijk heb ik wel enige programmeerkennis maar dat is verouderd en ten opzichte van Python heb ik daar nauwelijks iets aan. Maar dit keer was het sprokkelen er waren niet veel standaard voorbeelden te vinden gerelateerd aan de slimme meter. Kortom, veel "lenen", plakken, knippen maar ook zelf modificeren. Ik heb nog niet alles spits maar de hoofdbestanddelen zijn inmiddels voltooid. Hier het script voor de historie van 10 minuten.

gnuplot


Goed ik ben dus overgestapt naar gnuplot. RRD-tools was voor mij niet toereiken, de grafieken waren te statisch en zagen er niet erg pro uit. En het watermerk was ook niet echt boeiend om te zien. Maar goed, je mag een gegeven paard niet in de bek kijken, het was tenslotte een gratis programma.
Gnuplot is ook een gratis programma, zonder watermerk en ook velzijdiger, voorts is er een zeer goede handleiding (voor zover je de zaken die er in staan snapt . . .) en er zijn vele voorbeelden, en er is veel kennis (die had ik regelmatig nodig) voorhanden. Dus, aan de slag. Eerst 3 nieuwe databases aanleggen met Python welke overigens nog gefinetuned moet worden (de databases groeien en dat is niet de bedoeling) maar dat pak ik later op. En dan de grafiekwereld van gnuplot in. Ik heb uiteraard eerst onderzoek gedaan en ben op heel veel waanzinnig prachtige demo's gestuit welke soms lachwekkend waren. De meest mogelijke 3-D figuren die elkaar opvraten . . . echt heel knap als je dat kunt schrijven. Later zal ik wat voorbeelden hier neerzetten. Voorlopig doe ik het maar met eenvoudige platte 2-D grafieken, hoewel eenvoudig. Ik heb inmiddels gradiŽnten toegepast die anderen niet voor mogelijk hielden en daar ligt bij mij nu net de uitdaging. En dan als voorlopige klap op de vuurpijl de energieklok op mijn startpagina aan de rechter zijde. De recht-toe-recht-aan grafieken kun je vinden op mijn pagina "Energie". Later meer. Ik heb de code van RRD-tools maar weggehaald daar deze niet meer relevant was.