Begin pagina
   Zie nu ook mijn forum: zon4con

Voor vragen mail mij.

Gasverbruik, een doorn in mijn oog.


1995

Onze droom
Helaas, eerst een stukje intro, zal het kort houden.

1995
Begin dat jaar kwamen wij onze droom tegen, een huis aan het eind van de wereld. Oké, het was een wrak maar de plek was uniek te noemen. Het laatste huis aan het eind van een doodlopende weg. Het huis moest gesloopt want, zoals gezegd, het was een wrak aan alle kanten.

Wij zijn met een plaatselijke aannemer in zee gegaan en hebben min of meer een casco huis laten bouwen. Ik verzorgde alle installaties, was ook een beetje mijn vak.

Ik had wilde plannen, zonneboiler, vloerverwarming en warmteterugwinning op basis van lucht. Helaas heeft de zonneboiler het niet gehaald, er moest een paar keer tijdens de bouw bezuinigd worden en dan kies je ervoor dat primaire zaken gestand blijven. De ketel werd een HR ketel van Remeha, beneden alle vertrekken vloerverwarming en boven op de werkkamers een Jaga convector afgestemd op de lage temperatuur van de vloerverwarming. Een weersafhankelijke modulerende regeling erop met als parameters -10/65 versus 20/20, ketel afstellen op propaan (we hebben geen aardgas) en gaan met die banaan.

2012
Begin dat jaar hebben we 12 zonnepanelen op het dak gelegd (zie verder...) wat heeft geleid tot zwaar de situatie monitoren en tot de diverse conclusies komen dat de kilowatjes met bakken over de balk werden gegooid. Maar na 2 a 3 jaar heb je de bodem bereikt en valt er niet meer te halen.

2015 juni
Omdat wij de woonkamer op het zuiden hebben is het in de zomer zomaar 30 tot 40 graden. Oké, het zijn misschien maar 20 a 30 dagen per jaar zo heet maar dat zijn dan wel gelijk tropendagen. Eindelijk reden tot besluit voor het nemen van een airco. Na een lange zoektocht is het deUruru-Sarara geworden van Daikin. Deze heeft een rendement bij verwarmen van ongeveer (SCOP 5,7) hetgeen wil zeggen dat stoken met een inverter (airco) vele malen goedkoper is dan een HR ketel (op propaan). Dus was het plan om de inverter ook in de winter in te zetten.

2015 januari
Inderdaad, geen chronologische volgorde. Er had begin dit jaar een incident plaatsgevonden. We kregen 3 gasrekeningen in 2,5 maand. Reden om de historie te lichten van alle gasrekeningen vanaf 1995 tot en met februari 2015. Hieruit bleek dat wij in ieder geval ruim 2500 euro per jaar kwijt waren aan propaan, ik zeg oops, een nieuwe uitdaging. Nu geen elektra maar een gas-uitdaging. Goed beschouwd, achteraf gezien eigen schuld. Als je een weersafhankelijke regeling instelt op de eerder genoemde stooklijn en je hangt deze in de meest koude ruimte (werkkamer noord) met ruimtecompensatie terwijl er GEEN klok was ingesteld... Dan stook je 24/7/365 21 graden. En dat kost dus blijkbaar 2500 euries. Ik zeg weer oops. en dat 20 jaar! Niet slim voor een techneut...

Domotica
Maar hoe krijg je dat alles geregeld. Het antwoord is domotica. Nu zijn daar vele uitvoeringen in zoals EVO-Home, Nest en nog veel meer. EVO-Home had ik bij ons in kunnen passen maar dat kwam op een slordige 1400 euro en dat vond ik te gek en ben zelf aan de gang gegaan. Één voordeel, ik mocht wat besteden, ik zou immers zomaar 7 a 800 euro per jaar aan gas kunnen besparen als het niet meer is.

Domoticz
Dat is het geworden, Domoticz. Je koopt een Raspberry, voelers, kleppen en nog wat hardware, je legt een overdosis aan kabels in je huis, pas af en toe wat draadloos spul toe voor onbereikbare plaatsen (lees uit luiheid). Je knoopt de hele bende aan elkaar en de spagetti zorgt ervoor dat alles geregeld wordt.

2015 september
Wij hebben een lastig huis om de verwarming te regelen, vloerverwarming beneden, convectoren boven en als laatste de inverter. Dus er moest eerst een plan worden gesmeed maar uiteindelijk is het de meest primaire en simpele regeling geworden. De woonkamer heeft een temperatuuropnemer in de vloer (moet hem nog steeds infraisen) en een ruimtetemperatuuropnemer. De overige benedenvertrekken hebben een temperatuuropnemer in de ruimte zelf (moet ik nog netjes wegwerken) Boven in de werkvertrekken staat een draadloze temperatuuropnemer. Alle ruimtes hebben hun eigen (thermische) klep. De vloerverwaming in de woonkamer die uit 4 velden bestaat heeft een eigen verdeler met één (thermische) klep. De werkkamers hebben ook een (thermische) klep.

De vloer van de woonkamer heeft een klokprogramma en staat op 21 graden van 10:00 tot 22:00, de rest van de tijd staat de temperatuur ingesteld op 18 graden. De bijkeuken staat op 15 graden ingesteld, zomer en winter. De keuken staat op 18 graden ingesteld. De slaapkamer gaat savond 2 uurtje aan om nog ff te kunnen lezen zonder een natte neus te krijgen, verder staat deze op 18 graden. De douche gaat 2 keer per dag naar 22 graden, een half uur voor het douchen, daarna naar 18 graden. Één werkkamer is ingesteld op 15 graden in de nacht en op de dag op graden. Bij gebruik moet je ongeveer een uur van tevoren het betreffende setpoint verhogen naar de gewenste waarde, veelal 21 graden. De woonkamer wordt gestookt met de Daikin als naverwarmer, de vloer(verwarming) is immers de basis. En als laatste wordt de ketel wnog steeds modulerend en weersafhankelijk gestookt maar dan alleen als één vertrek of meer uiteraard warmte vraagt.

Gasmeter Laat ik die nu niet hebben, vind dat wel een beetje jammer, je kunt niet aan zien komen wat het resultaat kan gaan worden. Dus loop ik één keer per week naar de gastank om te zien wat de vulling is in procenten.

De nodige screenshots met enige uitleg.


Het dashboard
Alles wat je boeiend vindt zet je op het dashboard, zaken die je weinig gebruikt blijven op de achtergrond maar wel eenvoudig bereikbaar.De schakelaars
Schakelaars in de ruimste zin van het woord, denk ook aan I/O poorten van de Raspberry die weer een relais aantsuren om uiteindelijk een thermische motor open of dicht te sturen. Maar ook verlichting en hier wordt het nachthok sochtends geopend.De categorie opnemers
Opnemers kunnen zijn temperatuur-, druk, vochtigheid, en verzin het maar opnemers. Ze moeten uiteraard wel worden ondersteund door Domoticz.Overige
Hier kun je bijvoorbeeld thermostaten inrichten maar deze plek is ook geschikt voor meerdere exoten. Ik gebruik het in de hoofdzaak voor de thermostaten in ieder vertrek.